Lørdag 3. november kl 1400, Foajéscenen, Sandvika

Søndag 4. november kl 2000, Herr Nilsen, Oslo

 

Helge Sunde med Sandvika Storband
Leder og trompet Eckhard Baur

Konserter i Sandvika og på Herr Nilsen

 

Helge Sunde, komponist med hele verden som arbeidsområde og med base i Komponistbingen på Stabekk, blir her utfordret av Sandvika Storband på sine bi-instrumenter. Ryktene sier at han er flink på de fleste, og vi har satt oss fore å finne ut av dette. Dere vil få høre ham som multiinstrumentalist på piano, trompet, tuba etc., han vil lese tonesatt barnebok fra oppveksten og, ja vi må ikke glemme, kanskje blir det også tid til litt trombone.

 

→Besetning

 

Helge SundeHelge Sunde har i mange år figurert som en særdeles allsidig komponist og musiker. Først og fremst trombonist, men også kjent som multi-instrumentalist som trakterer de fleste messinginstrumenter, litt treblås, piano og synthesizere.

De siste årene har han konsentrert seg om Ensemble Denada som han har laget flere CD-utgivelser med: Denada (ACT, 2006) og Finding Nymo (ACT, 2009). Den første ble nominert til Spellemannsprisen, mens den andre fikk en tysk Grammy: Echo Jazz Award. For plate nummer tre, Windfall (Ozella), fikk Sunde Edvardprisen i 2013.

 

Mye av Sundes orkester- og kammermusikk finnes på utgivelsen Rotations (Aurora, 2006), innspilt av blant andre Kringkastingsorkesteret, Ensemble Ernst og Saxofon Concentus. Han har også skrevet musikk for TV-serier og dokumentarfilmer, og vant i 1993 NOPAs pris Årets verk (nå Edvardprisen) sammen med Bel Canto.

 

Sunde har arrangert verker for en lang rekke norske og internasjonale artister i møte med symfoniorkestre i inn og utland. Særlig prosjektene med Farmers Market vs. KORK og Javid Asfari Rad og Real Group med samme orkester, er verd å merke seg blant de over hundre titlene bare med Kringkastingsorkesteret. Han produserte og lyddesignet den omdiskuterte CD-utgivelsen Remembrance (Simax, 2000) der rockesanger Øivind Elgenes (Elg) og Grete Helle Rasmussen spilte inn sanger av Schubert, Alban Berg, Richard Strauss, med flere. Utgivelsen oppnådde alle terningens øyne fra 1 til 6 hos et høyst forvirret og dels fornærmet kritikerkorps.

Sunde har vært orkesterleder for blant andre Sandvika Storband og Prime Time Orchestra, og er musikalsk leder for Bærum musikk- og danseteater (BærMuDa). Han har hatt ansvaret for musikken til Idols storbandkvelder på TV2 og dirigert flere orkesterprosjekt. Her kan spesielt nevnes Django Symphonique med Kristiansand Symfoniorkester som både er spilt inn på plate og fremført på den tradisjonsrike scenen Cirque d´hiver i Paris.

 

Som musiker er han mye brukt som jazztrombonist og solist med ensembler og storband som Listening Ensemble, La Descarga, Sharp Nine og Ophelia Orchestra. Han har vært inne på britiske hitlister med Motorpsycho (Walking with J) og turnérer med Mory Kanté Electric Band. Sammen med medstudenter på Musikkhøgskolen startet han bandet Oslo Groove Company som vant Spellemannsprisen i 1990. I 1992 representerte han Norge i EBU-storbandet i München som trombonist og komponist.

Sunde har jobbet både fast og frilans i Kringkastingsorkesteret, Forsvarets stabsmusikkorps og Det norske teateret. Kvalitetene som multi-instrumentalist har han benyttet seg av i Rikskonsertregi sammen med Arve Henriksen, Stian Carstensen, Hans Kristian Kjos Sørensen og Finn Guttormsen med en forrykende Spike Jones-inspirert forestilling. 

 

Nylige prosjekter: Pedagog

Helge Sunde er Førsteamanuensis ved Norges musikkhøgskole som lærer i satslære, komposisjon, arrangering og jazztrombone. Han har også vært tilknyttet Universitetet i Oslo, Høgskolen i Agder (konservatoriet) og som gjesteforeleser på jazzlinja ved NTNU i Trondheim.

I tillegg har han gjort en rekke pedagogiske prosjekter innen komponering og improvisasjon for barn og unge, blant annet på Barratt Due, videregående skoler og barneskoler, under Ultima i 1995 og 96, i Sandvika Teater og på festivalen Magma 2002 i Berlin. Han stod bak Oslo-filharmoniens ung.kom-prosjekter i 2009/2010, der han sydde sammen og orkestrerte bidrag fra Oslo-regionens videregående skoler til den såkalte Oslo-symfonien - et trettifem minutters orkesterverk med navnet Prom

 

 

Echard BaurEckhard Baur er utdannet ved jazzlinja på musikkhøgskolen i Köln hos Jiggs Wigham og har i tillegg tatt klassiske studier ved musikkonservatoriet i Mainz.

 

Han har spilt med flere europeiske radiostorband og internasjonale artister som Bobby Shew, Benny Waters, Billy Mitchell, Bobby Burgess, Claudio Roditti, Sammy Davis Jr., Sarah Vaughan og Sinead O´Connor. I Norge har han spilt med band som The Sinatra Songbook, Jens Wendelboe, Geir Lysne Listening Ensemble, Sandvika Storband og Oslo Groove Company samt sitt eget band Eckhard Baur Movements. Han er også kjent som orkesterleder bl.a. for TV2's serie Skal vi danse.

 

Han har vært fast medlem i Bob Brookmeyers New Art Orchestra, og var i 2005 Grammy-nominert som medlem av orkesteret. Eckhard har vært leder for jazzavdelingen ved Lørenskog Musikk- og Kulturskole, og underviser nå ved Universitet i Oslo. Han har meget høyt ansett som pedagog og er blant våre fremste improviserende utøvere på trompet.

 

På 90 tallet spilte han i Sandvika Storbands trompetrekke og var selvfølgelig da ofte frampå som solist. Hans soli på Sandvikas CD "Greenhouse Live at Smuget" bør høres og dokumenterer dette. Eckharder bandets musikalske leder.

 

Sandvika Storband anno 2018 er et av Norges ledende storband. Mange av utøverne har musikk som hovedbeskjeftigelse. Bandet er kjent for sitt veksthus for yngre musikere og sitt utstrakte samarbeid med ledende nasjonale og internasjonale jazzpersonligheter. SSB har utgitt 11 CD-er som har fått svært gode omtaler i inn og utland.

 

 

 

Helge Sunde SSB

Foto: Harald Opheim

A Novel Approach featuring Mathias Eick jacob Young Øyvind Brække

Live at Bærum Kulturhus

Lining UP

Smuget

Contemporary Music for Big Band

Come Rain or Come Shine

Big Band Bridge

Litani at Atlanta

Sister You aint had the Blues

Oslo Konserthus