Lørdag 9. november 2019, kl 1500, Jar Kirke, Bærum

Søndag 10. november 2019, kl 2000, Konsert, Herr Nilsen, Oslo

 

Tomas Frank

 

Tomas Franck med Sandvika Storband under ledelse av Eckhard Baur

Tomas Franck er en jazz-gigant. Som saxofonist og komponist har han i flere tiår vært en av de største personlighetene på den danske jazzscenen. Han er en musiker med et helt spesielt format, men han er alt for skjelden å høre. Mest kjent er han kanskje for tiden i DR Big Band, men også som solist samt som medspiller for bl.a. Pat Metheny og Roy Haynes. Han er ikke bare enfremragende saxofonist, men utmerker seg også som komponist og arrangør. Sandvika hadde ham på besøk i 2014 og kjenner hans fantastiske materiale for storband. Vi gleder oss til å presantere han igjen som solist, komponist og arrangør med bandet.

 

→Besetning

 

 

 

Tomas Franck er født i Sverige, men har i det meste av sitt profesjonelle liv bodd i København. Han anses for å være en av sin generasjons største talenter og regnes for en av de førende saxofonister på den europeiske scene. Tomas har tidligere vært medlem av DR Big Band og har i den periode også skrevet en del musikk til orkestret.

 

DR Big Band gav Tomas Franck Leo Mathisen prisen for 2013 og i begrunnelsen skriver de:

"Tomas Franck er indbegrebet af "den fødte jazzmusiker". Han ikke bare SPILLER, men LEVER for og med jazzen. Han holder ikke sit talent for sig selv, men deler det glædeligt med publikum, medspillere og unge talenter, både som musiker og som mangeårig underviser på Det Rytmiske Musikkonservatorium. Hans viden om jazzen er legendarisk og rummer både det praktiske, teoretiske og historiske pensum. I sine mange år som medlem af DR Big Bandet var han ikke blot en god musiker og kollega, men som så mange andre i bandet en fantastisk arrangør og komponist. Man må overgive sig, uanset om Tomas spiller standards eller sin egen musik. Han er uden sidestykke i Danmark, og kun meget få andre i verden har samme musikalske og tekniske niveau. Det danske jazzpublikum er usædvanligt heldige, at han tidligt i livet valgte at bosætte sig i København"

 

På den internasjonale jazzscenen har Tomas samarbeidet med; Ed Thigpen, Roy Haynes, Al Foster,Pat Metheny, Doug Raney, Mulgrew Miller, NHØP.

 

Innspillinger: Franck spilte inn sin første plate i eget navn i 1988, Bewitched med Thomas Clausen, Leroy Lowe, Jesper Lundgaard og siden har det blitt fem cder med Kvartett der musikre som Carsten Dahl, Lennart Ginman, Ole Streenberg, Jørgen Emborg, Jonas Johansen, Niels Lan Doky, Peter Washington, Billy Drummond, Al Tootie Heath og Mulgrew Miller m.fl. deltar. Som ko-leder:- Årets jazzgruppe 1984 Equinox med Håkan Broström, Lars Jansson, Leroy Lowe og Lars Danielsson.

 

Undervisning: Tomas har undervist på Det rytmiske konservatorium i København og Odense og også i Århus-Ålborg og Esbjerg, ABF i Helsingborg og Kommunala Musikskolan i Sölvesborg og igjen i Helsingborg. Han har vært gjestelærer på Ackis i Stockholm, Musikhögskolan i Malmö, Brandbjerg, Vallekilde og Engelsholms høyskoler, i Bremen Tyskland, Shanghai og til sist Canberra i Australia.

 

Storband: Tomas spilte med DR-big band 1990 – 2001 under ledelse av Bob Brookmeyer, Ole Kock Hansen og Jim McNeely. Tomas har skrevet original musik til DR-big band, og også skrevet bestillingsverk til Bohuslän Big Band, Norrbotten big band og New music orchestra m.fl. Tomas har planer om å utgi en storbandplate i det kommende året.

 

Priser: ”best soloist” international jazzcompetition Leverkusen Germany 1986, Ben Webster prisen 1991, Palæ prisen 1999, og Leo Mathisen prisen 2013.Echard BaurEckhard Baur er utdannet ved jazzlinja på musikkhøgskolen i Köln hos Jiggs Wigham og har i tillegg tatt klassiske studier ved musikkonservatoriet i Mainz.

 

Han har spilt med flere europeiske radiostorband og internasjonale artister som Bobby Shew, Benny Waters, Billy Mitchell, Bobby Burgess, Claudio Roditti, Sammy Davis Jr., Sarah Vaughan og Sinead O´Connor. I Norge har han spilt med band som The Sinatra Songbook, Jens Wendelboe, Geir Lysne Listening Ensemble, Sandvika Storband og Oslo Groove Company samt sitt eget band Eckhard Baur Movements. Han er også kjent som orkesterleder bl.a. for TV2's serie Skal vi danse.

 

Han har vært fast medlem i Bob Brookmeyers New Art Orchestra, og var i 2005 Grammy-nominert som medlem av orkesteret. Eckhard har vært leder for jazzavdelingen ved Lørenskog Musikk- og Kulturskole, og underviser nå ved Universitet i Oslo. Han har meget høyt ansett som pedagog og er blant våre fremste improviserende utøvere på trompet.

 

På 90 tallet spilte han i Sandvika Storbands trompetrekke og var selvfølgelig da ofte frampå som solist. Hans soli på Sandvikas CD "Greenhouse Live at Smuget" bør høres og dokumenterer dette. Eckharder bandets musikalske leder.

 

Sandvika Storband anno 2019 er et av Norges ledende storband. Mange av utøverne har musikk som hovedbeskjeftigelse. Bandet er kjent for sitt veksthus for yngre musikere og sitt utstrakte samarbeid med ledende nasjonale og internasjonale jazzpersonligheter. SSB har utgitt 11 CD-er som har fått svært gode omtaler i inn og utland.

 

Sandvika Storband i NRKs Studion 19 28.01 2014

I Studio 19, januar 2014 - Foto: Harald Opheim

A Novel Approach featuring Mathias Eick jacob Young Øyvind Brække

Live at Bærum Kulturhus

Lining UP

Smuget

Contemporary Music for Big Band

Come Rain or Come Shine

Big Band Bridge

Litani at Atlanta

Sister You aint had the Blues

Oslo Konserthus